24 Ekim 2016 Pazartesi

STUTTGART ve ÇEVRESİ


Stuttgart benim ilk gittiğim Avrupa kenti ve 2. yurtdışı deneyimimi yaşadığım yer. İlk yurtdışı deneyimimde 6 yaşında olduğum için (Pakistan-Tayland) ve pek hatırlayamayacağım için ilk yazmayı tercih ettiğim şehir burası oldu. Stuttgart'a şuana kadar 4 kere gitme fırsatım oldu ve tüm gittiğim zamanlarda ki tecrübelerimi derleyip bu yazıda sizinle paylaşacağım.

Genel Bilgi
Öncelikle genel bilgilerden başlarsak; Stuttgart, Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en son edinilen verilere göre 597,939 nüfusa sahiptir. Coğrafi olarak Almanya’nın güneybatısında yer alıyor. Türkiye’den 2 saat geridedir. İklimi ise okyanusal iklimdir. Yıllık yağış oranı fazla olduğundan yeşillik alanları fazladır. Havası kuru ve yazları rahatsız eden o nem yok. Kışında İstanbul'a göre biraz daha soğuk. Bu yüzden ziyaret etmek için en uygun aylar nisan ve ekim arasıdır. 
Nerede kalınır sorusunu cevaplamak için otelleri deneyimlemedim ama çoğu yerde olduğu gibi Stuttgart’ta da her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut.
Ulaşımdan bahsedecek olursak şehir içi ulaşımda günlük, haftalık, aylık olarak bilet alabiliyorsunuz. Turistler için ise Stuttcard Plus ile 3 gün boyunca ulaşım imkânlarından sınırsız olarak faydalanabilirsiniz. Ulaşım seçenekleri ağırlıklı olarak raylı sistem olmak üzere otobüs ve tramvay çoğu yere kolay bir şekilde ulaşım sağlıyor. Fiyat olarak ise İstanbul’a kıyasla ulaşım her alanda bayağı pahalı.

Alman Halkı Hakkında
İnsanlar hakkında ufak bir bilgi vermek gerekirse, en önemli şeylerden biri her yerde olduğu gibi kibar olmak gerekiyor. Bir restorana veya mağazaya alışverişe gittiğinizde kuracağınız cümlenin sonuna please veya bitte eklemenizde fayda var. Almanlar çoğu işi kendileri yapmaya alışmışlar. Restoranların çoğunda özellikle self servis ise yemeğiniz bittikten sonra tepsinizi kaldırmanız gerekiyor. Araba kiralayacaksanız benzin istasyonuna girdiğinizde herhangi bir personel beklemeyin, benzininizi kendiniz doldurmanız gerekiyor ve doldurduğunuz bölümün numarasını içeride kasiyere söyleyip bu şekilde ödeme yapabiliyorsunuz. Bunun dışında ortalama bir restoranlarda bahşiş için 1-2 euro bırakmanız yeterli. Tabi bu rakam restoranın lükslüğüne göre değişebilir.  

Stuttgart'tan Ne Alınır
Genel olarak Almanya'dan ne alınır sorusuna ilk akla gelen cevap çikolata:) Milka'nın ana vatanı olan Almanya'da marketlerin çikolata reyonları beni benden alıyor. Ayrıca Königstrasse'de bulunan Hussel mağazasına uğramanızı tavsiye ederim. Ne zaman gitseniz dolu oluyor ve istediğiniz çeşit çikolatadan seçip bir torbaya doldurup alabiliyorsunuz. Çok lezzetliler :)

Gıda olarak ayrıca Mevlana veya Alize marka çaylardan alabilirsiniz. Türk marketlerde bulabilirsiniz. Evet türk çayları ancak Mevlana burada 1 kg'su 50 TL iken Almanya'da 8 Euro. Yalnız burada ki toz çaylardan biraz daha sert içimli. 

Elektronik eşya Almanya'da Türkiye'ye göre bayağı ucuz oluyor. Kendinize telefon, tablet, bilgisayar vs. alacaksanız, yurt dışı garantisinin daha az olduğunu göz önünde bulundurarak, çok daha ucuz fiyata buradan alabilirsiniz. Ancak yurda döndükten sonra vergi dairesinde ufak bir ücret ödeyip pasaportunuza kaydettirmeyi unutmayın.


Gezi Notları
Artık gezi notlarım bölümüne gelebiliriz. Ben Stuttgart’ı gezme açısından şanslılar içindeyim. Nedenini anlamak ise çok zor değil. Almanya’da yaşayan akrabalarım:). Şanslılığımın sebebi ise her gidişimizde bizi gezdirmek ve keyifli vakit geçirmemiz için ayrıca çaba sarf etmeleri. İlk gidişim de kuzenimin düğünü vesile oldu. 10 günlük çok keyifli bir tatildi. Eylül ayı içerisinde gittim ve normal şartlarda eylül ayı Stuttgart’ta serin geçmesine rağmen şansımıza hava kaldığım 10 gün boyunca hep güneşliydi.

Schlossplatz(Saray Meydanı)



İlk gittiğim yer Schlossplatz(Saray Meydanı). Neues Schloss(Yeni Saray)’un tam önünde bulunuyor. Burası kentin en işlek bölgesidir. Meydanın ortasında Corcordia Heykeli ve Melek çeşmesi var. Meydanda yıl boyunca farklı etkinlikler yapılıyor. Stuttgart ziyaretlerimin 2 tanesinde denk geldiğim Noel pazarı da burada yerini alıyor. Bu pazarlar yöresel yiyecekleri ve meşhur Gluhwine’ı(sıcak şarap) tadabileceğiniz, değişik doğal taş ve gümüş takılar, el yapımı ahşap oyuncaklar ve ev aletleri ve daha birçok değişik ürün bulabileceğiniz oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz yerler. 

Ulaşım için;  U6, U7,  U12 ve U15 numaralı metro hatlarını kullanarak Schlossplatz durağında inebilirsiniz.

Königstrasse



Saray Meydanı, sıra sıra mağazaların, restoran ve cafelerin bulunduğu trafiğe kapalı olan Königstrasse’ye bakıyor. Burası Stuttgart’ın alışveriş caddesi olarak geçiyor. Meydanı gördükten sonra genelde caddede dolaşmadan dönülmez. Königstrasse’ye ilk gidişimde restoran olarak tercih ettiğimiz yer Türk bir döner restoranı olan Ützel-Brützel’di. Bu ismin Almanca'da veya başka bir dilde hiçbir anlamı yok. Almanya’da malumunuz çok Türk yaşıyor ve kendileri Türk dilinin ne kadar çok ‘s’ ve ‘ü’ harfine sahip olduğunu düşündükleri için onlarda esprili olsun diye bu şekilde bir isim tercih etmişler:). İsminin bir anlamı olmasa da tadına bayıldım. Türkiye’de yediğiniz dönerlerden daha farklı şekilde yapıyorlar. Döneri kıymadan yapıyorlar. Burada ki gibi ekmeğini nasıl istiyorsanız seçiyorsunuz. Ancak içine öyle çok malzeme koyuyorlar ki görünce ‘ben bunu nasıl bitireceğim’ diye bir düşünüyorsunuz.



Meydanı gezdik, karnımızı da doyurduk, Königstrasse’de ki mağazaları da dolaştık şimdi bu caddenin en keyifli zamanı başlıyor. Akşamüstü çoğu semtteki meşhur caddelerde olduğu gibi buranın da keyfi ayrı oluyor. Caddeyi boylu boyunca yürüyün, ara sokakları gezin, masaları cadde üzerine konulmuş bir cafede oturup meşhur alman pastalarının tadına bakarken caddeyi turlayanları izleyin.





Mercedes-Benz Müzesi



Stuttgart deyince ilk akla gelenler arasında arabalar var. Bilindiği gibi Almanya Mercedes, BMW, Porsche ve VW gibi araba markalarının anavatanı. 19 Mayıs 2006 tarihinde açılan Mercedes-Benz Müzesinde toplamda 160 adet klasik araba sergiliyor. Giriş ücreti 8 Euro. Müze Pazartesi günleri hariç 9.00-18.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Müzeye yarım günden fazlasını ayırmanız gerekiyor. Benim öyle arabalara karşı bir düşkünlüğüm olmamasına rağmen müze benim çok ilgimi çekti.  Binaya ilk girdiğinizde sizi bir asansöre bindirip müzenin en üst katına çıkarıyorlar. Ortada ki avlunun etrafında ki rampadan inerek katlar arasında ki geçişi sağlıyorsunuz. Müzede Mercedes’in ilk kurulduğu zamanlardan bu güne kadar olan tarihini ayrıntılı bir şekilde anlatan şemaları tabelaları ve tabi ki araçların bugüne kadar olan tarihi değişimini görebilirsiniz.

Mercedes-Benz müzesinin sadece araba koleksiyonu değil mimarisi de dikkat çekiyor. Arabalar ilgi alanınız içinde olmasa da müzenin hem arabalar hem mimari anlamda kesinlikle ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Sergi alanı hariç satış için galeri alanı da bulunuyor. Eğer zamanınız kalırsa buradan sonra Porsche Müzesini de gezebilirsiniz.

Ulaşım için; 56 numaralı otobüsleri kullanıp Mercedes-Benz Welt durağında inebilirsiniz.
Mimarisini daha ayrıntılı incelemek isterseniz linki:

Wilhelma Hayvanat ve Botanik Bahçesi



Burası Stuttgart’a gelip mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi ve aynı zamanda Almanya’nın en meşhur parkları arasında yer alıyor. Özellikle çocuğunuz varsa ailece gezebileceğiniz oldukça keyifli bir yer. Parka kesinlikle tam bir gününüzü ayırmanız gerekiyor. Oldukça büyük bir alanı içinde birçok hayvan çeşidi barındırıyor. Akbabalar, deniz aslanları, kutup ayıları, aslan-kaplanlar, gergedanlar cam kanatlı kelebekler daha neler neler! Sadece hayvanları değil aynı zamanda çok güzel bir botanik bahçe ve akvaryum görme imkanı da yakalayacağınız parkta gezmekten yorulduğunuzda oturup bir şeyler yiyip içmek için aralara serpiştirilmiş cafeler de bulunuyor. Park 365 gün açık ve sabah 8.15 te açılıp akşam 20.00 da kapanıyor. Ancak kapanış saati mevsime göre değişiklik gösterebiliyor.

Ulaşım için; U14 numaralı metro hattını kullanıp Wilhelma durağında inebilirsiniz.


Frühlingsfest - Bahar Festivali

Frühlingsfest Stuttgart’a özgü oldukça büyük ve meşhur bir bahar festivali. Her yaştan insana hitap edebilecek bir yer olduğundan ister arkadaşlarınızla ister ailenizle çok keyifli dakikalar geçirebileceğiniz Frühlingsfest’te her zevke göre etkinlik var. 3 hafta boyunca süren festivalde; Dönme dolap, hızlı tren, su kaydırağı gibi birçok değişik heyecan verici etkinlikler yapabilir, sonrasında festivalin gevrek tavuğundan(roast chicken-Hendl) veya çubukta ızgara balığından(Steckerlfisch) yiyip ardından çikolata soslu meyve, tatlı soslu kuruyemiş, pamuk şeker gibi lezzetli tatlarını deneyebilirsiniz, başka birçok geleneksel tatlarla karşılaşabilirsiniz. Hepsinin tadı damağımda:). Festivalde geleneksel kıyafetlerle dolaşan birçok kişi görebilirsiniz.Her Çarşamba aile günü oluyormuş. Bu günlerde ailelere özel indirimler, gösteriler düzenleniyormuş. Ben denk  gelmesem de aklınızda bulunsun.




Ayrıca Mühih çıkışlı olan Oktoberfest dünyanın en büyük bira ve eğlence festivalidir. Oktoberfest Bavyera kültürünün önemli bir parçası. Bu festivale Münih’te gitme fırsatım olmadı ancak Münih dışında da birkaç şehirde daha düzenleniyor ve ben Stuttgart’ta da Ekim ayında bulunduğumda gitmiştim. Oktoberfest’te benzer konsepte sahip ve 16-18 gün arası sürüyor.

Frühlingsfest hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://stuttgarter-fruehlingsfest.de/de/home/ linkine tıklayabilirsiniz.
Oktoberfest hakkında ayrıntılı bilgi için de http://www.oktoberfest.de/en/ linkini 
tıklamanız yeterli.

Stuttgart Televizyon Kulesi

 
217 metre yüksekliğinde olan bu televizyon kulesi dünyanın ilk betonarme telekominikasyon kulesi olma özelliği taşıyor. Stuttgart'ın simgesi haline gelen bu kuleye 2011 yılında Stuttgart'a ilk gidişimde ziyaret etme şansı bulmuştum. 2013 Mart ayında yangın yönetmeliği ile ilgili sıkıntılarından dolayı kule ziyarete kapanmıştı. 2016  Ocak ayında da yenilenen girişi, alışveriş alanı ve geliştirilmiş yangın güvenlik önlemleri ile yeniden açılmış. Giriş ise 7 Euro.

Stuttgart'ın güneyinde yer alan Televizyon Kulesi size tepesinde ki seyir terasında Stuttgart'ın muhteşem manzarasını kuşbakışı izleme fırsatı sunuyor. Stuttgart Hauptbahnhof Arnulf-Klett-Platz’dan U7’ye binip Ruhbank-Fernsehturm durağında iniyorsunuz. İndikten sonra yemyeşil bir patika yoldan yürüyerek TV Kulesine ulaşıyorsunuz.

Ayrıntılı bilgi için; http://www.fernsehturm-stuttgart.de/index.php


Stuttgart Çevresi

Esslingen



Esslingen tarihi dokusu çok iyi korunmuş, beni zamanda çok güzel bir yolculuğa çıkaran, ortaçağdan kalma tarihi sokaklarında gezmekten inanılmaz keyif aldığım küçük bir şehir. Stuttgart’tan kısa bir tren yolculuğu ile ulaşabileceğiniz bu şehir Stuttgart’a veya çevresine gelenlerin muhakkak görmesi gerekiyor. Esslingen, tarihi mimarisi, yarı ahşap evleri, taş döşemeleri, şirin sokakları, mağazaları ve kafeleriyle fotoğraf çekmelere doyamadığım bir yer.

Ayrıca Esslingen’in çok güzel bir nehri var(Esslingen am Neckar). Sokakları gezdikten sonra nehir kenarında dolaşmakta oldukça keyifli.

Şehrin aynı zamanda hala devam eden güzel şarapların üretimi ile ilgilide bir tarihi geçmişi var. Özellikle Sekt olarak bilinen şaraplar meşhur. Ben Aralıkta gittiğimde Esslingen’in ulusal bir pazarına denk gelmiştim. Burada geleneksel ev eşyaları, kıyafetler, el yapımı gümüş takılar, bakım ürünleri, geleneksel tatlar gibi birçok şey bulabileceğiniz şirin bir pazar. Aynı zamanda meşhur Gluhwine(sıcak şarap)’da burada tadılabilir.


Metzingen-Alışveriş Bölgesi



Gelelim fasulyenin faydalarına:). Metzingen birçok ünlü markanın bulunduğu, inanılmaz indirimlerin olduğu bir outlet alışveriş bölgesi. Bölgesi diyorum çünkü kapalı alışveriş merkezleri gibi değil. Güzel güzel açık havada sanki bir mahallenin sokaklarını geziyor muşsunuz gibi hissettiren bir yer. Metzingen, büyük indirimleri değerlendirmek için ülkenin her yanından hatta Avrupa’dan gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor. Stuttgart’a yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunuyor. Stuttgart’a veya çevresine geldiyseniz ve imkanınız var ise biraz boş bir bavulla gelmenizi ve Metzingen’e uğramanızı tavsiye ederim. Fazla yazılacak bir şey yok, gidin ve indirimlerin keyfini çıkarın:)

Ayrıntılı bilgi için; http://www.outletcity.com/en/metzingen/



Stuttgart’ta benim gezdiğim yerler bu kadardı. Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Bol keyifli ve eğlenceli bir gezi diliyorum,



Hoşçakalın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder